Ny bog lægger op til refleksion over liv og død

Hvordan bliver man klar til at dø? Hvordan får man bundet den sidste sløjfe på livet, så man med roligt og afklaret sind kan begive sig på den rejse, som ingen ved hvor går til?

Svarene er så forskellige som mennesker er, men i Dorte Gudmands nye bog Sæt ord på døden får vi et lille indblik i, hvordan nogle mennesker tackler – og tacklede – deres sidste tid på jorden. 

På beskedne 44 sider inklusive de blanke, hvor læseren selv kan skrive sine tanker om døden og tiden op til den, hjælper Dorte Gudmand døende med at reflektere over deres egne ønsker og behov i forbindelse med døden.

”Bogen er en blanding af fortællinger fra andre døende mennesker, praktiske oplysninger i forbindelse med et dødsfald og sider, hvor læseren selv kan føre noter om sine tanker undervejs. Meningen med bogen er, at den skal hjælpe døende med at tage hul på samtalen om døden med deres familie, venner eller fagpersonale og blive mere afklarede med deres egen død”, fortæller Dorte.

Henvender sig til personen, der skal dø

Gennem interviews med mennesker, der er så forskellige både aldersmæssigt og personligt, som det næsten kan lade sig gøre, giver Dorte Gudmand os et indblik i, hvad der kan være vigtigt at være afklaret med, når man ved, at livet blot varer ganske kort endnu.

 "Meningen med bogen er at sætte ord på, hvordan nogle mennesker håndterer det at skulle dø, så andre kan bruge deres erfaringer til selv at blive mere afklarede med deres egen død”, fortæller Dorte.

Hun kommer fra en baggrund som sygeplejerske på først et børnehospice og siden et konventionelt hospice, og begge steder er en af hendes funktioner at tale med døende mennesker om, hvordan de har det, og hvilke tanker de gør sig om deres forestående død.

”Noget, der går igen og igen i mine samtaler med de her mennesker, er sorgen over at skulle dø. Det kan både være sorg over det uhåndgribelige såsom spørgsmålet om, hvad der sker efter døden – om der er noget, eller om man bare ophører med at eksistere – og sorgen over noget mere lavpraktisk som for eksempel aldrig at skulle se årstiderne skifte mere”, beretter Dorte.

De mange samtaler om et af de tungeste emner, der kan tales om, gjorde hende nysgerrig efter at finde litteratur, der kunne understøtte de samtaleteknikker, hun selv har udviklet gennem årene, for at hun kunne hjælpe sine patienter endnu bedre. 

”Jeg bemærkede, at der i sorglitteraturen fandtes rigeligt materiale, der henvender sig til fagpersonale og pårørende, men ganske lidt til det menneske, der rent faktisk står for døden”, fortæller Dorte. 

”Derfor begyndte jeg at skrive ned, når noget i samtalerne påvirkede mig, og det er med tiden blevet til en masse gode råd og oplæg til refleksioner fra mennesker, der har stået i den samme situation, som den døende står i nu.”

En selvhjælpsbog først og fremmest

Bogen kan læses af alle, der ønsker at få en værktøjskasse til enten at tage stilling til sin egen død, eller til at hjælpe andre mennesker med at tale om deres, hvorfor bogen også hurtigt er blevet populær hos bedemænd i hele landet.

Dorte kalder selv Sæt ord på døden for en selvhjælpsbog, fordi dens ultimative formål er at hjælpe døende med at blive afklarede omkring deres sidste tid og på den måde finde mere ro i det, der skal ske. 

”Jeg oplevede og oplever stadig at mange døendes største bekymring og behov er at tage hånd om de mennesker, der bliver efterladt. Hvordan klarer de sig, når jeg ikke er her mere? er et spørgsmål, mange døende stiller sig selv. Her kan det også hjælpe at læse bogen sammen med sine nærmeste, for den afføder en masse gode indgangsvinkler til de samtaler, der for mange af os er utrolig svære at starte selv”, afslutter Dorte. 

Bogen Sæt ord på døden kan købes som både fysisk bog e-bog og lydbog hos de fleste kendte boghandlere, og herudover kan du finde den hos en lang række bedemandsforretninger landet over.